Her er det folk i kø og korona-økning: – Det kommer nye kunder hele tiden

Har over 18.000 medlemmer og opplever et oppsving på grunn av koronaviruset.

Reko-ringen har fått en varm velkomst på Romerike, og spesielt i Lillestrøm.

For et par års tid siden var salgskanalen en av av de første som ble etablert i Norge.

Her kan produsenter av lokalmat selger varene sine direkte til forbrukeren uten mellomledd.

– Nå er det etablert snart hundre ringer i Norge.

Det kommer nye kunder hele tiden.

Nå er Reko-ringen i Lillestrøm en av landets største, sier Rebekka Bond fra Sørum, som har ledet prosjekt med etableringen av Reko-ringer over hele landet for Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Strømmer til parkeringsplass

«Markedsplassen» er parkeringsplassen på Skedsmo videregående skole, og de siste ukene har flere produsenter strømmet til fordi andre salgskanaler de vanligvis benytter seg av er stengt som følge av korona-restriksjoner.

– Det har kommet til veldig mange flere produsenter, og den viktigste årsaken er at de som ellers selger til restaurantbransjen og andre kanaler, som Bondens marked, har mista sine faste salgskanaler. På forrige utlevering i Lillestrøm 25. mars var det 60 produsenter, sier Bond.

Da dukket også politiet opp for å kontrollere at alt gikk riktig for seg med tanke på risiko for Covid 19-smitte. Politiets konklusjon var at matutleveringen foregikk under ryddige og kontrollerte former. Blant tiltakene er lengre utleveringstid og god avstand mellom produsenter og kjøpere.

– Etableringen av Reko-ringer har vært en suksess både for produsenter og kundene. På Romerike er det nå Reko-ringer i Lillestrøm, på Årnes og Jessheim. I tillegg er det ringer under etablering i Lørenskog og i Nittedal, forteller Bond.

Frister til gjentagelse.

En av produsentene som nå har begynt å komme til Lillestrøm, er Bamsrudlåven, som holder til på Mysen. Onsdag denne uka var de på plass i Lillestrøm for andre gang.

– Vi var tidligere rundt på Bondens marked i tillegg til ulike messer og arrangementer, men det er nå stengt. Vi har visst om Reko-ringen, men ikke satset på det tidligere, forklarer Rune Klufterud.

Han er likevel storfornøyd med ordningen.

– Det er effektivt, for du vet hva du skal selge. Det frister absolutt til gjentagelse, sier han.

Med strålende solskinn, var det heller ikke noe problem å få solgt iskremen de tilbyr.

– Det har vært veldig bra respons, sier Klufterud.

Etterspør økologiske grønnsaker.

Siden den spede starten i 2017 har pilene pekt oppover for den lokale salgskanalen, og ifølge Bond har Reko-ringene mange kunder som kjøper basisvarer som kjøtt, grønnsaker og poteter.

– For et par måneder siden hadde vi en forbrukerundersøkelse som viste at mange savner økologiske grønnsaker, så nå jobbes det iherdig med å få større grønnsaksprodusenter til å bruke Reko-ringen, sier Bond.

På landsbasis har Reko-ringen til sammen 500.000 medlemmer fordelt på 90 grupper. Facebook er den viktigste markedskanalen for omsetning, der går kundene inn og forhåndsbestiller varer før utlevering.

– Vi har ikke satt noe konkret mål for veien videre, men det jobbes med å få flere til å finne sin lokale Reko-ring og motivere flere til å handle lokalt. Det gir så mange positive bivirkninger, og handler om å bidra til å skape levende lokalsamfunn, sier Bond.

Etableringen med Reko-ringene kom delvis som en følge av vareutvalget i de store matvarekjedene.

– Man finner ikke så mye lokalmat fra Romerike i butikkhyllene, så dette er også en form for motreaksjon, sier Bond.

Blir produsent selv.

Engasjementet hun hadde som prosjektleder var ferdig ved årsskiftet.

– Jeg er fortsatt engasjert i nettverket, men har det ikke som en betalt jobb nå. Det er gøy med et engasjement som så mange setter pris på, så jeg jobber fortsatt med å administrere noen ringer, sier Bond.

Nå planlegger hun å satse som produsent selv.

– Jeg har flytta og tatt over gården jeg vokste opp på i Sørum, og ser for meg å bli produsent etter hvert. Det tar tid å bygge opp en bedrift, men etter hvert blir det nok produksjon av grønnsaker og kanskje noe kjøtt, sier Bond.

Ekteparet Jens-Johan Tærud og Silje Tærud er blant produsentene med lengst fartstid i Reko-ringen på Romerike. På Sandsnes gård i Maura driver de med småskala grønnsaksproduksjon, smågris og egg, i tillegg til konvensjonell drift med storfekjøtt.

– Markedet for lokal mat har økt betraktelig. Til den første leveringa hadde vi med oss to eggekartonger. Nå kjører vi ut med full kjølebil med varer, sier Jens-Johan.

Ekteparet opplever stor interesse for hvordan de driver og hvordan dyrene har det.

– Man blir ikke søkkrik av å drive med småskalaproduksjon, men for oss bidrar det til å kunne skape et årsverk på gården, sier Maura-bonden.

Instagram.gif
Twitter.gif
Facebook.gif
Youtube.gif